HTML

Glamlife

Friss topikok

  • agostonnorbi: Helló! Én is hallottam már rólad ezt azt, szintén Simi elbeszéléseiből! Hát igen, lehet, hogy idő... (2007.10.01. 21:41) negyedik
  • piet paulusma: The best thing in Wales are the boys from the Netherlands. (2007.09.27. 21:05) harmadik
  • Toni: Dikó a szörpökről nem mesélnél kicsit többet, meg arról hogy eddig miről maradtál le elalvás miatt... (2007.09.27. 10:44) első
  • nuno: itt volt má az ideje. eddig csak dikóztál meg toltad a szörpöket... (2007.09.24. 20:45) Na végre

Linkblog

2008.02.09. 18:25 agostonnorbi

tizenkettedik

A kastély mellett a másik legjellegzetesebb épület Cardiff belvárosában a Millenium Stadion. Pestiesen mondva, a stadion nem semmi!

Magamat ismételve, ismét csak a wikipédiát tudom ajánlani az angolul tudóknak, mint elsődleges információforrást, egy kedves névtelen alkotó elég kimerítően bemutatja a stadiont, ráadásul napra kész információkat tartalmaz a lap. (Annyira naprakész, hogy ma, február 9-én felkerült a wikipédiára, hogy a rekord látogatottság 2008. február 9-én volt, amikor a walesi nemzeti rögbiválogatott 30-15-re elverte a skótokat!)

Szóval Millenium Stadium:

Hosszas hercehurca, tervpályázatok, az angolokra (és walesiekre) szintén jellemző töketlenkedés és túlbonyolítás után 1999-re el is készült a stadion a régi Nemzeti Stadion helyén, Cardiff belvárosában, a Taff folyó partján.


 Elkészültekor ez volt a legnagyobb befogadóképességű stadion Nagy-Britanniában, azóta ezt már egy néhány városban túlszárnyalták ugyan (MU új stadionja, az új Wembley stb.), de a 74.500 szék még így is szépen cseng. A mai rögbimeccsen 74.100-an voltak, szóval már nem sok hiányzik a teljesen telt ház eléréséhez.
A számok kedvelőinek néhány egyéb adat: az építkezéshez 56.000 tonna betont és acélt használtak fel, van benne 125 privát páholy, 22 bár, 7 étterem, 17 elsősegélynyújtó hely, 12 mozgólépcső és 7 lift. Minden egyes bárban speciális "joy machine" - legyen mondjuk "örömgép" - adja a sört, 12 korsót kevesebb, mint 20 másodperc alatt. Hogy ez tényleg így van-e, azt majd kiderítem, mert két lány az egyetemről sört csapol a stadionban a rögbimeccsek alatt, majd kifaggatom őket a gép részleteiről, és eladom az otthoni kocsmákban! Ja, a sör amúgy csak 4 deci (természetesen ennek ellenére is "pint"-ként árulják), és 3 fontba kerül, ami még itt is pofátlanul drága!

 A stadion teteje eltolható, az időjárási viszonyoktól függően lehet nyitott, vagy fedett az épület, és mivel a gyepszőnyeg is kivihető az épületből, ezért mindenféle rendezvény lebonyolítására alkalmas az épület. Ezeket az előnyös tulajdonságokat meglovagolva volt már benne rengeteg rögbi és focimeccs természetesen, millióegy koncert, monster truck (ezt nem tudom magyarul minek mondják, azok a hatalmas, nagykerekű teherautók taposnak másik autókon) bemutató, a rally világbajnokság walesi futamának egy-két szakasza, krikett, sőt, még boxmeccs is. De forgattak itt filmet is, a stadion szerepelt már, mint jövőbeli földalatti katonai parancsnokság, illetve a 28 héttel később (28 weeks later) című film Wembley-stadionban játszódó jeleneteit is itt vették fel.


építkezés

légifelvétel

belülről így néz ki a stadion

a Taff folyó felől nézve

amikor mi voltunk, akkor csak fél ház volt

a jelmezes idióták természetesen innen sem hiányozhatnak


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://glamorgan.blog.hu/api/trackback/id/tr27332643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása