HTML

Glamlife

Friss topikok

  • agostonnorbi: Helló! Én is hallottam már rólad ezt azt, szintén Simi elbeszéléseiből! Hát igen, lehet, hogy idő... (2007.10.01. 21:41) negyedik
  • piet paulusma: The best thing in Wales are the boys from the Netherlands. (2007.09.27. 21:05) harmadik
  • Toni: Dikó a szörpökről nem mesélnél kicsit többet, meg arról hogy eddig miről maradtál le elalvás miatt... (2007.09.27. 10:44) első
  • nuno: itt volt má az ideje. eddig csak dikóztál meg toltad a szörpöket... (2007.09.24. 20:45) Na végre

Linkblog

2008.02.06. 01:08 agostonnorbi

tizenegyedik

folytatás az előző oldalról.....

Nagyon belejöttem, csak úgy füstölnek a billentyűk a kezeim alatt!

Szóval Cardiff. A cardiffi kastélyra feltétlenül érdemes még egy-két szót vesztegetni. Igaz, hogy már elég régen volt, hogy ott jártam (ideje lenne újra meglátogatni), de azért még egy-két dologra emlékszem, meg persze ismét segítségül lehet hívni a Wikipedia idevágó bejegyzését, sajna megint csak angolul.

A lényeg, hogy a kastély területén már a rómaiak idejében is valami erődítésféle állt, amit azóta már számtalanszor átépítettek a legújabb divatnak megfelelően. Ettől még nem válna különlegessé az épület, mert ilyet számtalan más városban (városon kívül is) találni. Érdekessé akkor fordult a történet amikor a kastély valamikor a 18. században a Bute grófok kezébe került. A Bute család a 19. században kikötőépítésben, bányászatban és ingatlanban (ezek az britek már akkor is tudták, hogy miben van a biznisz) utaztak, amiből nem kis vagyonra tettek szert, mellékesen megszerezték a márki címet, és Cardiff kedvenc nemesi családjává váltak, mivel az egykori kis halászfalut virágzó kikötővé formálták. (Ekkor természetesen még szó sem volt a fővárosi státusz megszerzéséről, ha még ez is szóba került volna, akkor valamelyik Bute márkit egyenesen királlyá is koronázták volna!)

John Crichton-Stuart, Bute 3. márkija, az erősen katolikus (figyelem, egy akkor még anglikán többségű országban!), kicsit elvarázsolt világban élő, de dúsgazdag üzletember-arisztokrata 1868-ban felkérte William Burgest az elismert műépítészt, hogy alakítsa át a cardiffi kastélyt késő gótikus, középkori stílusban. A Viktóriánus Nagy-Britanniában nagy divalt volt ez a historizálás (mondjuk Magyarország is ügyesen tartotta velük a lépést ebben az időben, lásd a milleneumi emlékműveket és épületeket Budapesten), a tőlem okosabbak szerint sok hasonló stílusú épület található szerte az országban. Az építész-megbízó kapcsolat igen jól működött, az eredmény igazán lenyűgöző ("truly impressive" ahogy valaki megjegyezte, mikor ottjártunk, míg mások a "f*cking beautiful" jelzővel méltatták az épületet), főleg a belső terek sikerültek jól, de mivel az épületben tilos volt fotózni, ezért csak mások képeivel ékeskedhetek.

A kastélybelépő meglehetősen borsos árú (a legfrissebb ár 7,5 font/felnőtt), de ennek ellenére - vagy épp ezért - is mindenképpen érdemes bemenni, ha Cardiffban jár valaki.

És a képek:

Légifelvétel


látogatóbejárat

a kastély udvara (ez az egyetlen normális kép, amit nekem sikerült csinálnom)


a normannok által épített kastélyrész egy pávával, amiből jópár rohangál az udvaron

a Bute-ok hálószobája


az Óratorony


a fogadószoba


egy részlet a könyvtár diszítéséből (el lehet képzelni, hogy milyen a többi)


egy részlet a Chaucer room faláról (Geoffrey Chaucer 14. századi író-költő után elnevezve)

Szólj hozzá!

Címkék: cardiff páva cardiff kastély cardiff castle william burges bute márki marquess of bute


A bejegyzés trackback címe:

https://glamorgan.blog.hu/api/trackback/id/tr25327219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása