HTML

Glamlife

Friss topikok

  • agostonnorbi: Helló! Én is hallottam már rólad ezt azt, szintén Simi elbeszéléseiből! Hát igen, lehet, hogy idő... (2007.10.01. 21:41) negyedik
  • piet paulusma: The best thing in Wales are the boys from the Netherlands. (2007.09.27. 21:05) harmadik
  • Toni: Dikó a szörpökről nem mesélnél kicsit többet, meg arról hogy eddig miről maradtál le elalvás miatt... (2007.09.27. 10:44) első
  • nuno: itt volt má az ideje. eddig csak dikóztál meg toltad a szörpöket... (2007.09.24. 20:45) Na végre

Linkblog

2007.11.08. 21:06 agostonnorbi

nyolcadik

Ezen a hétvégén Nemzeti Ünnep volt az Egyesült Királyságban (UK), plusz a brit korona néhány volt államában szerte a világon. Az ünnep maga elég különös, de mint itt minden egyéb, természetesen (több) évszázados múltra tekint vissza. Ha visszamegyünk egészen 1605-be, akkor éppen az anglikán I. Jakab angol - és egyben VI. Jakab néven skót - király ellen szervezkednek vadul a vidéki római katolikusok jeles képviselői. Azt a remek tervet eszelik ki, hogy a királyi palota pincéjébe mindenféle ügyes mesterkedéssel elrejtenek 1800 font (900 kg) puskaport - ezt egy Guy Fawkes nevű, később csúnya halált halt nevű összeesküvőre bízva -  a Lordok Háza gyűlésének helyet adó palota alatt, majd november 5-én, az ülés alatt egy csapásra elpusztítják a királyt, és vele együtt a vezető protestáns elit számos más jeles képviselőjét.

Szappanoperába illő fordulatként a szervezkedők egyike egy érzékeny pillanatában levélben értesítte sógorát,  a Lordok Házának egyik tagját, hogy megmentse annak életét. Az említett sógor természetesen rögtön a királyhoz szaladt, és a palota őrsége hamar meg is találta a pincében elrejtett 36 hordónyi puskaport, és az azt őrző Guy Fawkest. Némi kínzás hatására Fawkes önként feladta társait, akiket csúnya módon kivégeztek, hogy példát statuáljanak! Először felakasztották őket, amíg MAJDNEM megfulladtak, majd vízbe fojtották, végül felnégyelték a testüket! Egyedüliként Fawkes úszta meg ezt a hármas kínhalált, mert az akasztófáról leugorva eltörte a saját nyakát, és egyből meghalt! (További részletek a témáról: http://en.wikipedia.org/wiki/Gunpowder_Plot illetve http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=5&id=10399)

Szóval az angolok a merénylet meghiúsulását ünneplik immár 402 éve! (Bár arról nem nagyon szól a fáma, hogy a merénylet első évfordulóját is ünnepelték-e 1606-ban, de ez most lényegtelen!)



A fontos, az ünneplés! Az ünnep hivatalos évfordulója november 5-e (ez az idén hétfőre esett, de természetesen nem munkaszüneti nap, mert itt az nem túl nagy divat), de ez nem akadályoz meg senkit abban, hogy néhány nappal előtte, illetve utána is bőszen éltesse Guy Fawkest és maroknyi csapatát! Ezt úgy kell elképzelni, mint nálunk a szilvesztert, csak vagy tízszer akkorában! Az áruházak megtelnek tűzijátékokkal, petárdákkal, rakétákkal és mindenféle ilyesmi csuda szerkezetekkel. Az angol halandó pedig lelkesen költi is ezekre a kis pénzecskéjét! Idén az össznépi durrogtatás valahol a péntek esti naplemente magasságában kezdődött, és mivel a kollégiumunk célszerűen egy folyóvölgyet határoló domb tetejére épült, mérföldekről is láttuk, és főleg hallottuk "csodálatosnál csodálatosabb" kerti tűzijátékocskákat. Ez az első 5-800 alkalommal még érdekes volt, utána már kicsit idegesítő, főleg, hogy ma (november 8-án csütörtökön) is lehet még hallani kósza robbanásokat.
Természetesen a nagyobb cégek, szervezetek, települések rendeztek komolyabb égi látványosságot is, de persze a furcsa brit módon. Az egyetemünk például rendezett tűzijátékot a parkolóban, ahová kedvesen meghívták az összes dolgozót, de a diákokat még véletlenül sem! Persze ez senkit nem akadályozott meg abban, hogy megnézze a koli ablakából a szép durranásokat! A hangját meg nem tudtuk elkerülni, mert a hegyoldalak ezerszeresen vertek vissza mindent.
Az is egy helyi jellegzetesség, hogy belépőjegyet kérnek a tűzijáték megtekintéséért! Ráadásul nem is keveset, Cardiffban például 6 fontot, a mi kis Mátészalka méretű közeli városkánkban csak 3-at. Természetesen mi, szegény diákok,  a helyi alsóbb osztályok tagjaival egyetemben az elkerített területen kívülről, az út széléről néztük a városi tűzijátékot, ami egy gyengébbecske magyar vidéki augusztus 20-i ünnepi tűzijátékkal ért fel. Volt vagy egy félóra hosszú, de az első 26 percet nyugodtan elhagyhatták volna, és azokat a rakétákat is belelőhették volna az utolsó négy percbe. Ráadásul egy spanyol lánnyal néztük, aki azt mesélte az odaúton, hogy náluk (Valenciában) egy héten keresztül minden nap két tűzijáték is van, egy napközben (ezt nem egészen értettem, hogy miért is) iletve egy éjfélkor! Ő nem kicsit csalódott az itteni látványban. Nem baj, a lényeg, hogy láttuk!
A legjobbat mondtam már? A városi legendák szerint az angolok azt ünneplik, hogy Guy Fawkesnak és társainak nem sikerült felrobbantani a parlamentet, a walesiek meg azt, hogy legalább megpróbálták!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep tűzijáték night guy fawkes bonfire


A bejegyzés trackback címe:

https://glamorgan.blog.hu/api/trackback/id/tr8222874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása