HTML

Glamlife

Friss topikok

  • agostonnorbi: Helló! Én is hallottam már rólad ezt azt, szintén Simi elbeszéléseiből! Hát igen, lehet, hogy idő... (2007.10.01. 21:41) negyedik
  • piet paulusma: The best thing in Wales are the boys from the Netherlands. (2007.09.27. 21:05) harmadik
  • Toni: Dikó a szörpökről nem mesélnél kicsit többet, meg arról hogy eddig miről maradtál le elalvás miatt... (2007.09.27. 10:44) első
  • nuno: itt volt má az ideje. eddig csak dikóztál meg toltad a szörpöket... (2007.09.24. 20:45) Na végre

Linkblog

2008.01.05. 21:19 agostonnorbi

tizedik

Itt vagyok Walesben már három (igazából majdnem négy) hónapja, sikerült talán egy kicsit megismerni a helyi viszonyokat, éppen ideje írni részletesebben is néhány dologról.

Először talán Cardiff!

Ha felütjük a magyar internetet a Cardiff szócikknél, meglehetősen kevés, de annál értelmetlenebb és érdektelenebb információt találunk Európa legfiatalabb fővárosáról. Ez most már nem igaz, mióta Montenegró a szláv testvériség jegyében 2006-ban otthagyta Szerbiát, és az egész világ legújabb állama lett; ennek következtében Podgorica letaszította a dobogó tetejéről Cardiffot, valószínűleg mérhetetlen szomorúságot okozva az itteni embereknek.

Az angol Wikipedia - mint általában minden másról is - egy elég részletes leírást ad Cardiffról (Caerdydd walesiül), érdemes elolvasni, kiindulásnak jó. Cardiff tehát a walesi tartomány (ország) fővárosa 1955 óta, a legutóbbi adatok szerint 317.500 lakója van, amivel a 11. legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és a legnagyobb népességű Walesben. Az első meglepő tény talán az, hogy a lakosoknak mindössze a 11%-a tud walesiül, ettől talán még szomáliul (szomáliaiul?) is többen beszélnek itt, de lengyelül mindenképpen! A város a 18-19. században a világ egyik legfontosabb kikötője volt, a Dél-Walesben kibányászott szenet hordták innen (és még egy néhány másik közeli kikötőből) a legtávolabbi kontinensekre is. A (z akkor még sikeres és erős) Brit Birodalom megkönnyítette a hosszútávú kereskedelmet, a kereskedő bárhová ment, mindenhol angol hivatalnokokkal és katonákkal találkozott, mindössze a szenet rakodó munkások bőrszíne és ruházata segített neki eldönteni, hogy hol is jár éppen.

Cardiff ma - a hivatalos maszlag szerint - egy fiatalos, változatos, élettel teli város, erősen leépített nehéziparral, viszont annál inkább fejlődő kommunikációs ágazatokkal (TV, rádió, filmgyártás, internet, telekommunikáció) és az ezt kisegítő művészeti tevékenységgel. Szintén fontos szerepet játszanak a városban a gazdasági, pénzügyi szolgáltást nyújtó vállalatok, többek közt nekik is köszönhető a kiemelkedő egy főre jutó nemzeti jövedelem - amiból persze az egyszeri dolgozó/diák nem sokat érzékel, mert a minimálbér itt is 5,52 font/óra. Fontos még megemlíteni az itt tanuló sokezer (sok tízezer?) diákot, akik mindenféle színt (a szó szoros, és átvitt értelmében is) hoznak a város mindennapjaiba.

A rövid áttekintés után jöjjenek a képek, és néhány fontosabb részlet! Cardiff, mint az itteni városok általában, hatalmas területen fekszik, de a főbb látnivalók, és érdekesebb helyek két területre koncentrálódnak, a közvetlen belvárosra, illetve az öböl környékére (Cardiff Bay - Bae Caerdydd).

A belváros a cardiffi kastély köré épült, és leginkább a vásárlás nevű feltörekvő vallási csoport szentélyeinek ad helyet. Itt a plázát Arcade-nak hívják, van belőlük jónéhány, a régies stílúsú üveggel fedett vásárlóutcáktól/udvaroktól a teljesen plázaszerű plázákig.

 Cardiff Castle


Cardiff Bay


Morgan's Arcade



Queen's Arcade


A város fő sétálóutcája is furcsa egy hely, mert éttermek és intézmények helyett csak és kizárólag üzletek sorakoznak rajta.



Queen Street

folytatás következik.....

Szólj hozzá!

Címkék: cardiff cardiff kastély cardiff castle cardiff queen street


A bejegyzés trackback címe:

https://glamorgan.blog.hu/api/trackback/id/tr52286266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása